Eerlijke tarieven voor vertalers

Onlangs sprak ik met een aantal andere freelancers over de lage tarieven die we soms aangeboden zien via marktplaatsen of die geboden worden door vertaalbureaus. Hierover schreef ik het volgende stukje op LinkedIn:

Language professionals are not monkeys. So don’t pay them peanuts. Waarom plaats ik dit “embleem” hier op LinkedIn? Het komt nog te vaak voor dat vertalers, en met name beginnende vertalers, werk aangeboden krijgen tegen afbraaktarieven. Ook zie je hier en daar advertenties waarin “vertalers” (bijvoorbeeld op Marktplaats) hun diensten aanbieden voor 3 tot 5 cent per woord.

Dergelijke tarieven zijn onhoudbaar. Bedenk eens dat je van die paar centen heel wat zaken moet financieren. Verzekeringen, btw-afdracht, allerlei andere belastingen, sparen of iets regelen voor je pensioen (als zzp’er). Dat lukt je niet met dergelijke ondermaatse tarieven. Bovendien heb je, normaal gesproken, als vertaler geïnvesteerd in je opleiding. Je investeert daarna nog altijd in permanente educatie (PE-punten), materiaal/software om consistente vertalingen te leveren en nog veel meer. Gaat dat voor 5 cent per woord of minder? Het antwoord is overduidelijk: nee.

Mijn oproep is dan ook: accepteer geen werk of bied geen werk aan voor dergelijke tarieven. Je komt er zelf niet van rond en je doet daarmee afbreuk aan je eigen opleiding en het beroep. Een beginnende bakker verkoopt een brood ook niet voor 10 cent, maar gewoon voor 1 euro. “I support fair rates”.

Logo’s “I support fair rates”

Hieronder tref je enkele logo’s aan met het “I support fair rates”-embleem. Zet het op je website, gebruik het in je LinkedIn-profiel en doe er je voordeel mee. Samen kunnen we in elk geval een stem laten horen tegen afbraaktarieven.

Tarieven nader toegelicht

Mijn collega Anouschka Schutte heeft een interessant stukje geschreven over de tarieven en wat je van dat bedrag allemaal moet betalen. Lees haar blog hier: https://jouwvertaler.wordpress.com/2019/01/28/eerlijke-tarieven-voor-kwaliteitsvertalingen/ en hier: https://jouwvertaler.wordpress.com/2019/01/29/jouw-vertaler-rekent-het-even-voor-je-uit/.

Fair rates peanuts (large)

Fair rates logo – groot formaat (transparant)

Fair rates peanuts (small transparent)

Fair rates logo – klein formaat (transparant)

Eerlijke tarieven voor vertalers

Fair rates logo – klein formaat (witte achtergrond)

Menu